måndag 8 juni 2009

Rapport från Vannöya

-Nu snöar det! Jag väcks av Målles besvikna utrop på den finska sidan av Torneälven. Det är snöblandat regn i luften men som tur är så blir det knappt skymning i slutet av april så här års.
snöblandat....
Målle Viktor och undertecknad är på väg mot Vannöy och årets första havsfiske.
Efter många samtal, möten, månader av planering och mycket drömmande om de stora hälleflundrorna var det snart dags. När vi svänger in till Vannöya sjöcamp ser vi att vi att båten inte går att sjösätta ännu. Det är ebb och vi har någon timme innan vattnet stigit så vi kan backa ner båttrailern. Vi kan i lugn och ro packa in vår utrustning i båten och installera oss i stugorna.
Sjösättning på Vannöya
När båten väl är sjösatt är det tre fiskesugna killar som styr kosan ut mot Nordöstra Kvalöy. Eftersom vädret tillät hade vi bestämt oss för att åka ut till det grundområde vi hört att det tagits en del hälleflundror. Djupet varierade mellan 10-40 m. och vi fiskade mestadels på 15-30 m. Botten består till stor del av sand med en del klipper och tång mellan. Tidvattenströmmarna skapar en del kraftiga strömmar mellan grundtopparna.
Vi fick en del torskar som högg på våra stora jiggar men ingen känning av hälleflundra.
Viktor med Torsk första dagen

Nästa dag var det lugnt och vi siktade på samma område. Vi startade tidigt på morgonen med några timmars trolling på 10-20 m. djup utan resultat. Vi bytte då taktik och vertikalfiskade med fina drifter på ca 0,6-0,9 knop. Det var endast några mindre torskar som högg. Vi pratade om värdet av att vara envis och var överens om att det är en av nycklarna till framgångsrikt hälleflundrafiske. Våra magar hade gjort sig påminda om att det var många timmar sedan frukost när jag har ett mycket kraftigt hugg på Giant Jighead med en shadjigg på 31 cm kryddad med Nitro Gravy doftmedel. Det blir för någon sekund stumt nere i vattnet innan linan slaknar. Det var osande salvor som hördes mellan fjälltopperna och vi kunde konstatera att resans första kontakt med hälleflundra var ett faktum. Vi fortsätter fisket ytterligare någon timme innan vi åker till campen för en god lunch.

Eftermiddagspasset lade vi på ”Börjegrynnan” men det var endast en del torsk på 4-5 kg som gillade våra jiggar. Tillbaks på campen analyserades fisket och vi bestämde vi oss för att utnyttja floden och starta fisket redan kl 02,00.

När vi styrde kosan mot ”Börjegrynnan” hade solen inte gått upp ännu. Det var klarblå himmel och knappt någon vind. Drifterna över grynnan började vi på ca 20 m och drev mot kanten där det snabbt gick ner till drygt 200 m. Torskarna var på hugget och vi fisk en del på 8-10 kg. Målle och Viktor byter jiggarna mot klassiska Svenskepilkar och har riktigt fint fiske på torsk, Själv väljer jag att behålla Giant Jighead även om vi fiskar djupare än normalt vid hälleflundrafiske. Tidigt på säsongen kan hälleflundrorna stå på djupare vatten innan de går upp grundare för att jaga småsej och sill. Vi pratar om hemförd för någon timmes vila innan nästa pass när Målle hojtar till. –Ajaj, nu sitter jag i botten… På 90 meters djup tror vi att han fastnat i botten med sin Svenskepilk när det klassiska sker. Bottennappet rör sig och spöet visar de klassiska hälleflundraknyckarna. Det är en stor fisk och vi förbereder snaran inför landningen medan Målle pumpar upp fisken. Efter ca 10 min får vi se fisken. Den är stor, vi gissar på ca 50 kg innan den blir skrämd och sticker iväg med 70 m lina. Målle börjar pumpa in fisken igen. När fisken är 4-5 meter från båten är det dags igen. Rullen skriker när fisken sliter ut 90 meter lina. Vi hinner prata mycket medan Målle med trötta armar återigen pumpar upp fisken. Vi bestämmer oss för att ta fisken och byter snaran mot den specialtillverkade huggkroken. Det är PB med många kg och normalt återutsätter vi de flesta fiskarna. Nu har hälleflundran förbrukat sina krafter men den breda kroppen är våldsamt tung att pumpa upp genom vattnet. Väl vid båten kan jag kroka fisken utan dramatik och gratulera Målle till ett riktigt fint PB, 47 kg och 153 cm.

Vägning

Målle med hälleflundra på 153 cm och 47 kg

Vi hade även förmånen att fiska en förmiddag med Per Jonasson på Fish4U. Han är en av Sveriges mest meriterade fiskeguider med hälleflundra som specialité. Det var verkligen inspirerande och Per delade frikostigt med sig av sina erfarenheter. Tyvärr fick vi ingen flundra då men massor med tips inför kommande resor.

Dagarna flöt på men ingen mer hälleflundra. Vi fick en del torskar runt 8-10 kg och vädret var fantastiskt, klarblå himmel och spegelblankt hav.

Livet är härligt...
Sista dagen var fortfarande kanonväder och vi styrde kosan mot NÖ Kvalöy igen. Jag fick spräcka nollan med en hälleflundra som mättes till 135 cm innan den returnerades. Den högg på mitt favortitbete Panther Martin 400 gr som vanligt försedd med Nitro Gravy på en väl marinerad ullgarntofs. Jag var övertygad om att det var en torsk innan vi såg den. Den gav ingen större kamp och vi spekulerade om den kunde ha vandrat långt eller fått en släng av dykarsjuka. Nåja, det var riktigt skönt att ta årets första och se den simma tillbaks i ett spegelblankt hav med siktdjup på drygt 10 meter. Det blev en fantastisk avslutning på resan.





Fantastisk upplevelse, hälleflundra i kristallklart vatten...


































Hälleflundra på 135 cm som återutsätts.

Vår resa bekräftar än en gång att snittvikten är otroligt hög på hälleflundrorna i området runt Tromsö. De fiskar som hugger ligger ofta runt 20-30 kg.

Doftande huggpunkter...


Giant Bait och Jighead ala Volker Dapoz är effektiva beten för hälleflundra

Panther Martin 400 gr har levererat mina två största, betet nr Ett


Läs även Per Jonassons blogg om hälleflundrafisket i Tromsö.


Fiskehälsningar

S-O Larsson
Mieko Fishing

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar