"Dag 5
7-9m/s Nordvest
”Söröya, isfritt och garanterat myggfritt
Idag lovade yr något bättre väder så vi tog en chansning att gå mot Västeråsa, förväntansfulla. Halvvägs ut ökade vindstyrkan och vinden ändrade riktning, mörka moln började plötsligt dra in över horisonten. Vi stannade därför halvvägs, vi testade fiska på ett grundklack vi spanat in på sjökorten dagen innan. Vi kände mycket fisk som gick mot linan men inget hugg. Hård vind begränsades fisket, och vi valde ganska snabbt att gå in mot fjorden. Väl där testade vi och fiska på några lokala grund som vanligtvis bruka ge bra utdelning (Bakskallen, Seinbitgrunden, Flaugskollten) men idag var varken vädret eller fisken på vår sida. Vi beslöt oss ganska snabbt att gå in mot hamn och Gestestua. På vägen in stannade vi till vid den krabbtina boende får låna av Einar(Gestestuas ägare), vi hade på Enars inrådan laggd den på ca 70 m djup i fjorden, och väl inne i båten kunde vi konstater att vi fångat två Kungskrabbor(Kamtjackakrabbor) en av formatet större.
Kungskrabba kan man fånga själv på Söröya Gjestestue
På kvällen såg vi till att tillaga dessa. De smakade helt otroliga(och med ett marknadsvärde på 850 kr/kg, ska de väl smaka bra också), som ett mellanting mellan god nyfångad räkor och krabba. Till kungskrabborna dracks Champagne.
Janne med fin skrei
Ännu en fins skrei tagen utanför Söröya Gjestestue
5-7 m/s Sydlig vind
”Söröya, isfritt och garanterat myggfritt
Idag var vädret något bättre än gårdagen, vinden vände under natten till sydlig. Men yr lovade ostadigt. Därför gick vi ut mot Strolet där vi tidigare sett mycket fisk på lodet och även fått en hel del fina. Här var det kopiösa mängder Skrej. Vi drev från 50 -200m djup. Fisken tycktes aldrig ta slut, ekolodet var fullt i fisk mellan 30-70m. Ekolodet indikerade även flera riktigt stora ekon. Under de närmaste tre timmarna fick grabbaran känna på skrejfiske när det är som bäst. Vart vi än släppte ner jiggarna fick vi ett rejält motsvar iform av en välbyggt, fet Skrej som gjorde allt för att stanna kvar på djuptvatten. Vanligtvis brukar torsk vara tunga och rycka och streta emot första minuten och sen vara lugn men här var det fullt ös från början till slut. Ganska snabbt var första 15 kg biten uppe i båten och fler skulle komma. Vi fyllde fiskbackarna efter ca 40 min. Mängder med fisk landades och verkade aldrig kunna ta slut. Rygg, armar och axlar värkte vi kämpade vidare med allt längre vilopausar mellan nedsläppen.
Efter 3,5 timmars fiska var vi så slut att vi helt enkelt inte orkade fiska mera. Vi avbrötfisket och gick motvilligt tillbaka mot Gestestua, väl framme vägdes största torsken till 22,5 kg. Jag är säker på att om vi bara hade orkat stanna längre hade det inte dröjt länge förrän första 30 kg Skrejen så durken på båten. Jag låter bilderna tala för sig själv. ”
”Sammanfattningsvis kan man väl säga att vi har haft ett otroligt fiske här på Gestestua, som vanligt. Mängder med Hälle finns som vanligt i fjorden och det verkar nästan omöjligt att inte får Hälle här, även under denna säsong. Bara vädret vill sig och man får komma ut på havet väntar här otroligt mängder med Skrej i djupravinerna. Denna tur fick vi inga ”Boskap”, men tro mig de finns här. Nu ska vi hem till Sverige och vila upp oss i väntan på Hälle-säsongen då de grövre hälleflundrorna kommer in mot grundare vattnen. Håll utkik efter blogginlägg under vår hällevecka 31 maj – 7 juni, där vi gör allt för att slå gällande Camprekord. Under våren kommer vi även att göra strömningsförsök i Luleå Tekniska Universitets strömningslab, för att undersöka och testa strömmarnas påverkan på olika jiggars lockmönster. Till vår hjälp har vi en doktor i strömningslära.
Over and Out/ JO.Anderson, Luleå “
S-O Larsson
www.miekofishing.se
Det där är ingen kungskrabba, det är en trollkrabba. Inga blåmusslor heller, utan hästmusslor....
SvaraRaderaOkey, har dålig koll på både krabbor och musslor men säger du det så är det säker så.
SvaraRadera