fredag 15 februari 2013

Äventyr, pimpelfiske i Nordnorge



Vi lämnade Nordic Safari Fiskecamp tidigt på morgonen, jag åkte skidor med pulka och hade draghjälp av Arnold. Hans och Thomas blev skjutsadepå skoter till tältkåtan där vi skulle bo. Det var en färd på närmare 20 km, när jag och Arnold kom fram hade Hans och Thomas redan installerat sig i tältkåtan och kaminen brann för fullt. Tältkåtan var rejält tilltagen så vi hade gott om plats. Strax bredvid hade vi den lilla tältkåtan med toalett och plats för lagring av utrustning. Här uppe är vinden ofta kraftig och nu i mitten av februari är förhållandena betydligt tuffare än i mars-maj när solen värmer mer och vindarna mer skonsamma. 

Tältkåtorna är placerade mitt i ett område med riktigt bra fiskevatten


Efter en rejäl måltid bestående av blodplättar och genomgång av fisket med lokale guiden Öivind skyndade vi oss ut på isen. Vi fiskade bara strax utanför tältkåtan då vi inte hade mycket tid på oss innan skymningen.  Det tog inte många minuter förrän Hans hade tagit första rödingen. Vi fick en del fina fiskar på 0,5-1,0 kg när mörkret hade lagt sig. Det var otroligt vackra rödingar, klara i färgerna och alla i riktigt bra kondition. Precis när vi tänkte avrunda för dagen small det på mitt spö, en kampvillig fisk hade tagit min Sandeel Micro Jighead tacklad med en Sandeel Slug, 10 cm. Det visade sig vara en riktigt fin öring. Vilken drömstart vi hade fått på pimpelfisket. 

Savage Gear Sandeel Micro Jighead tacklad med en Sandeel Slug, 10 cm levererar

Nästa morgon var vi ute på isen vid sextiden, strax innan gryningen. Det visade sig vara huggperiod i gryningen, sen avtog fiskens aktivitet markant. Vi tog ett antal fina rödingar mellan 0,5-1,0 kg trots att vi kämpade mot kraftig vind och regnskurar. Vi fiskade på sjön vi hade tältkåtan vid fram till lunch, därefter åkte Hans och Thomas till en liten sjö bredvid ca 1 km från lägret. Den skulle ha ett fint bestånd av öring. Själv stannade jag kvar på sjön vid lägret men sökte mig en bit bort från lägret. Jag fick några ströfiskar innan huggperioden kom igång strax innan skymningen. Det var fortfarande samma otroliga snittstorlek på fisken och mest röding. Flest fiskar tog på mormyska Inari och Tuokka. I mörkret hörde jag hur Thomas och Hans närmade sig lägret på skidor när det återigen small på min Sandeel MicroJighead tacklad med en Sandeel Slug, 10 cm. Det var stumt ca 2 meter under isen innan slirbromsen på min rulle tickade ut lina. Fisken stannade och jag kunde ta in någon meter när det som inte fick hända händer… Linan slaknade och upp ur hålet kom min Sandeel  Micro Jighead. Jag sitter ned och funderar på vad som gick snett men förmodligen lyckades jag inte kroka fisken trots rejält mothugg och sylvass krok.
Jag promenerar tillbaks till lägret för att höra hur det gått för Thomas och Hans. De har haft bra fiske och fått ett antal fina öringar. 

 Mormyska Inari levererade många rödingar

Vi planerade morgondagens fiske och i bakgrunden sprakade elden i kaminen. Vi torkade kläder samtidigt som Thomas lagade en fantastisk middag bestående av röding och råstekt potatis.
Dagen därpå hade vi åkt skidor 3-4 km till en närliggande sjö och borrade våra första hål i gryningen. Aktiviteten på fisken var klart störst i gryning och skymning. Det var klarblå himmel och norrskenet hade precis försvunnit när Thomas ”Berka” drog första rödingen. 

 Berka med dagens första färggranna röding

Vi var med om en riktig huggsexa när vi snabbt fick ett 30-tal rödingar. Som vanligt var det riktigt fina fiskar i otroligt god kondition. Vi fick även några öringar men de hade inte riktigt lika god kondition. Vinden tilltog och efter lunch i form av gulaschsoppa som vi njöt av i vindskydd bestämde vi oss för att åka tillbaks till tältlägret.
Arnold hade då kurat ihop sig på det för polarhundar karakteristiska sättet och låtit snön driva över sig så delar av honom låg under snön. Han njöt verkligen av tillvaron. 

Tuff miljö kräver bra utrustning, Heilnola isborr skär isen som det var smör

På vägen tillbaks hade vi vindstyrkor med toppar på 20 m/sek i ansiktet. Det visar vilket arktiskt klimat som råder här uppe. Vi klarade av skidturen utan problem, sikten var god men det tog lång tid. Väl hemma vid tältcampen hann vi precis med skymningsnappet med den samma fantastiska resultat som vanligt. Som krydda tog Hans även en riktigt fin öring. 

 Hans med fin öring

 Vår sista dag under vårt pimpelfiske på Nordkyn halvöya bestod av det nu regelbundna huggperioden på morgonen. Berka drog även resans största röding. När den var avklarad fick vi lite vemodiga packa ihop vår utrustning för hemfärd. Vi valde att åka skoter hela gänget, jag och Arnold satt på släden.
 Berka med sin fina röding


Väl tillbaks på fiskecampen hade Vidar värmt bastun och det var en fantasisk avslutning på vårt äventyr. Vi var över om att vi trots vädret var mycket nöjda med vårt pimpelfiske. Det blir inte bättre än så här. Vi kom på oss själva om att redan i bastun diskutera nästa års pimpeläventyr här uppe på fantastiska Nordic Safari. 

 Jag och Arnold åkte skotersläde tillbaks till fiskecampen




Fakta, pimpelfiske i tältkåta
Flyg från Oslo direkt till Mehamn, flyg till Luleå och hyrbild från Luleå eller bil direkt till Mehamn.
Första dagen bodde vi på fiskecampen Nordic Safari. På morgonen skjutsades vi ut (jag personligen åkte skidor) ca 20 km i vildmarken. Vi bodde i tältkåta med vedkamin, renskinn, och riktigt bra tältsängar fyllda med renskinn. En mindre kåta för torrtoa och förvaring av utrustning stod bredvid huvudkåtan.

Med sig bör bland annat ta med turskidor och ryggsäck för att enkelt kunna transportera sig till de närliggande sjöarna. Många av dem håller minst lika bra bestånd av fin röding och öring som i de sjöar vi fiskade.
För att göra ett liknande äventyr behövs ett visst mått av fjällvana. Har du det finna alla möjligheter att få uppleva den unika naturen och fisket på Nordkyn Halvöya. 

 Tältkåta mitt i fjällvärlden på Nordkyn

Polarhunden Arnold i sitt rätta element



 Dags att dra pulkan

Jag körde Imax Termo Suit som överdragskläder för att hålla värmen

  
 Hans njuter av orörd fjällmiljö

  
 En isskopa i metall behövs när isskorpor på hålen skall knackas upp

 En bjällra är perfekt om man vill lämna spöet för en värmande promenad

 Berka med tältkåtorna i bakgrunden

 Inne i tältkåtan hade vi det varmt och skönt med hjälp av vedkaminen



 Natten sänker sig över fjällvärlden


S-O Larsson

1 kommentar:

  1. En liten Film om Rödingsfiske.
    http://youtu.be/3dNVCgN8R8Q

    SvaraRadera