tisdag 12 mars 2013

Pimpelfiske

Pimpelfiske efter röding och öring i orörda fjällvatten är i dag inte speciellt vanligt. Här uppe på Nordkyn halvöya och Nordic Safari finns fantastiska fjällsjöar. Området runt de tältkåtor fiskecampen har är nära skoterleden men i Norge får man inte köra utanför lederna. Det medför att många områden och vatten på fjället extremt sällan får besök av sportfiskare. Det märks verkligen på fisket. Rödingar och öringar på 1 kg är vanligt om man vet var man skall fiska. Jag och Robert Fjällborg, Fjällfoto tog skidorna tillsammans med draghunden Arnold till en liten sjö någon km från tältkåtorna. För att optimera fisketiden valde vi att sova i tält. Vädret var kanske inte det bästa, 8-10 minusgrader, vindar på 10-15 m/sek och det kom ca 40 cm nysnö under vår vistelse vid den lilla sjön. Trots det njöt vi av varje sekund. Fiske var bra och Robert som pimpelfiskat en del i området runt Kiruna sa redan andra morgonen -Det är det bästa pimpelfiske jag varit med om.

Jag hade fin framgång med de nya små jiggarna från Savage Gear som påminner om Sandeel. De är 5-6 cm och både öring och röding tog dem utan att tveka.

Vår skidtur med pulkor hem i nysnön tog tid, 6-7 km tog drygt 6 timmar. Lite längre än jag åkt Vasaloppet på :-)

Nu har vi precis kommit hem och laddar för havsfiske med skrei i siktet. De lokala yrkesfiskarna som använder juksejul och gummimakk har förra veckan tagit torsk på 35-40 kg.

Trots att skreifisket i morgon drömmer jag om sommarfiske i området runt tältkåtorna. Kanske, kanske jag kan klämma in några dagar där.

För er som är intresserade av pimpelfiske eller sommarfiske vid tältkåtorna finns info på Nordic Safari, Mehamn. Har ni fler frågor kontakta gärna oss på Mieko Fishing.

 Mormyska Inari levererar som vanligt röding (foto Robert Fjällborg, Fjällfoto)
 Öringen gillar också mormyska Inari (foto Robert Fjällborg, Fjällfoto)

De små rödingarna var inte många men här får draghunden lite frusen röding (foto, Robert Flällborg, Fjällfoto)

 Vi njöt av fint väder... (foto Robert Fjällborg, Fjällfoto)

Som några minuter senare inte var lika fint (Foto Robert Fjällborg, Fjällfoto)

 Robert kan inte bara fotografera, han är även kung i köket

Arnold patrullerar utanför tältet vid skymningen

S-O Larsson
www.miekofishing.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar